Кокосовий горіх: корисні властивості

У наш час, прийшовши в магазин, нікого не здивуєш цим екзотичним фруктом, хоча батьківщина кокоса — тропічні острови Тихого океану, Кариби, Гаваї, Індія, Південно-Східна Азія, Південна Каліфорнія і Південна Флорида — всі місця, де панує тропічний клімат. Пальма кокоса виростала ще в епоху динозаврів і вважається одним з найбільш корисних дерев на планеті. Її коріння і деревина використовуються для виробництва ексклюзивних меблів і домашнього начиння, волокна застосовують як наповнювачі спальних матраців і використовують у прикладних цілях: майструють прикраси та посуд. З листя кокосової пальми роблять даху, з нектару суцвіть отримують цукор (з якого згодом роблять алкогольні напої). Тема нашої сьогоднішньої статті: «Кокосовий горіх: корисні властивості».


Зараз кокосову пальму можна зустріти в тропіках обох півкуль як у дикорослому, так і в культурному вигляді. Пальма кокоса воліє піщані ґрунти і зазвичай росте на тропічних узбережжях. У давні часи її виростання йшло природним шляхом: коли кокос дозріває, то падає на землю і іноді скочується у воду. На плаву кокос може протриматися близько трьох місяців, подолавши при цьому тисячі кілометрів. «Причаливши» до берега, він може пустити коріння в пісок, так як у воді вже встиг прорости.

Пальма кокоса досягає 30 метрів у висоту, гнучка і струнка, з великої кроною, блискучими перистим листям, нахилена в бік моря. Любить вологе повітря і рясні опади. Одне дерево дає 60 — 120 горіхів за сезон. Збирають горіхи повністю дозрілими або за місяць до дозрівання. Плід пальми дозріває довго — протягом 10 — 12 місяців.

Кокос має овальну форму довжиною 15 — 30 см, вагою 1,5 — 2,5 кг. Твердий шар зовні схожий на шкаралупу горіха, називається екзокарп. Всередині горіха — біла маса — ендокарпій, товщиною 12 мм і ендосперму. Ендосперму — це кокосова вода, рідка і прозора. У процесі дозрівання плоду вона перетворюється в емульсію молочного кольору, потім густіє і твердне. Зверху на плоді є три поглиблення, і якщо в них проробити дірочки, можна добути без розтину плоду кокосову воду. Іноді плутають кокосового воду і кокосове молочко. Кокосове молочко добувають з м’якоті кокоса, воно біле і відрізняється за смаком від кокосової води. Це молочко легко приготувати в домашніх умовах. Для цього м’якоть кокоса натирають на терці, заливають водою і через 20 хвилин віджимають через марлю — екзотичне кокосове молочко готово. У цій рідині міститься багато жирів і цукру, тому її часто використовують для виготовлення пікантних соусів і солодощів.

Кокосовий горіх володіє і корисними лікувальними властивостями: містить вітаміни В і С, мінеральні солі, натрій, кальцій, залізо, калій, фруктозу, глюкозу і сахарозу. Мікроелементи, що знаходяться в м’якоті і молоці, володіють властивостями, що відновлюють, поліпшують зір, використовуються для лікування діареї і холери. Кокос допомагає при захворюваннях сечостатевої системи, авітамінозі, при нервових розладах, лікує імпотенцію і сприяє збільшенню кількості сперми. Масло кокоса контролює цукор в крові і покращує секрецію інсуліну, що попереджає діабет, так само активно використовується при лікуванні сечокам’яної хвороби.

Масло кокоса широко використовується в косметичній промисловості — це креми, маски, шампуні, ополіскувачі, які володіють бистровпітивающейся маслянистої і неліпкой текстурою. Молочко на основі кокоса робить шкіру еластичною і ніжною, має дуже приємним запахом. Кокосове масло використовується для всіх типів шкіри. При його нанесенні утворюється невидимий шар, який зберігає водний баланс завдяки його пом’якшувальною, зволожуючим і поживним властивостям і захищає наш епідерміс від впливу навколишнього середовища. Тому для відновлення огрубілою і в’янучої шкіри обличчя це масло незамінне. Так як кокосове масло має протизапальну і заспокійливу дію, то воно може допомогти чутливої ​​і запаленої шкірі легко впоратися з сверблячкою і почервонінням.

Використовують кокосове масло як для особи, так і для тіла. Воно чудово підтримує пружність і еластичність шкірних покривів, розгладжує шкіру і підтримує загальний тонус. Адже недарма в Центральній і Південній Америці ось вже багато століть це масло застосовують як омолоджуючий засіб. Завдяки захисним властивостям масла його широко використовують при лікуванні опіків і ран. А якщо його змішати з сонцезахисним кремом або емульсією, то вийде засіб, який можна вживати до і після засмаги.

Очищуючий засіб у поєднанні з кокосовим маслом добре підходить для зняття макіяжу з обличчя і очної області. Завдяки його Гіпоалергенні властивості олію застосовують для догляду за дитячою шкірою. Воно не тільки пом’якшує шкіру малюка, але і зміцнює його імунну систему.

Кокосовий горіх дуже широко використовується в кулінарії, як у свіжій формі, так і в висохлої, у вигляді кокосової стружки. Стружка зазвичай застосовується в кондитерському виробництві для прикраси печива, тортів і тістечок і в якості добавки в йогурти, морозиво, салати. М’якоть кокоса не містить холестерин, тому її використовують не тільки для гасіння м’яса, але й риби. Мало того, що вона віддає свій незвичайний присмак, але ще добре вбирає жир і аромати спецій. Для цього добре підходять кокосові кубики. Крім того, що вони прекрасно прикрашають блюдо, вони приємні на смак і залишають у роті незвичайне післясмак. Їх «жують» як звичайні горіхи, на них наполягають горілку.

Масло кокоса входить до складу інгредієнтів при приготуванні маргарину. Його додають до супів, соусів і в тісто, що надає густоту і аромат страви. З кокосового молока готують підбадьорливі фруктові коктейлі і зміцнюють здоров’я напої. Ось такий він, кокосовий горіх, корисні властивості якого так важливі!