Рецензія на фільм «Красунчик»

Режисер: Тіль Швайгер
Актори: Тіль Швайгер, Нора Тширнер, Матіас Швайгхофер
Країна: Німеччина
Рік: 2008
Бюджет: € 4 500 000
Тривалість: 115 хв.

Журналіст і запеклий плейбой не порозумівся з законом і тепер йому треба провести 300 годин допомагаючи дітям в дитячому садку. Там він зустрічає свою стару знайому, яку мучив в школі і починається його перевтілення в сім’янина і любителя дітей і, природно, історія кохання.

У світі є цілий неохоплений пласт культури — німецькі фільми. Ні, маються на увазі не ті стрічки, де наприкінці всі встають, одягаються і йдуть, а інші — там всі встають, одягаються і періодично одружуються один на одному. Ці, і саме ці стрічки несуть в маси прекрасне почуття умиротворення і насаджують віру в людство в цілому. Сюжет їх часто нехитрий і оптимістичний: він і вона, у них є якесь минуле і на горизонті маячить майбутнє. З третьої хвилини зрозуміло, яке конкретно майбутнє … Але подивитися такий фільм все одно приємно: мізки теж повинні відпочивати.

Ось і цього разу так: у німців вийшов відмінний фільм «про любов» — смішний, чи не давить, привабливий і з Тілем Швайгер у головній ролі. Який, до речі, мало того, що відмінно зіграв роль плейбоя і виправляти циніка, так ще й сценарій допоміг написати, і фільм поставив, і гроші для нього сам знайшов. Ну, і діточок своїх малолітніх також долучив до великого мистецтва сінема — всім знайшлися ролі в татовому фільмі. Але німецький сімейний підряд — це вам не російський міжсобойчик (пропонувати головні ролі дружини і дітей тільки тому, що «… якщо не я, то хто?»).

Німці, вони люди старанні і відповідальні, тому роблять все на совість — навіть якщо з режисерського крісла тобі посміхається рідний батько. Тому за фільм Швайгеру — величезна і чисто жіноче «спасибі»! Це, звичайно, далеко не «Босоніж по бруківці» і вже точно не «Достукатися до небес», але й не альтернативно-фекальна комедія, яких було предостатньо у бурхливій кар’єрі німецького секс-символу.

На головну жіночу роль у Тіля вистачило розуму не запрошувати біляву німецьку модель. Нора Чірнер не дуже відома за межами Німеччини, вона більше актриса театральна і серіальна, популярність якої в останні роки на батьківщині росте не по днях, а по годинах. Її різкі незграбні рухи, «граціозна незграбність» — саме це, за словами самого Швайгера, настільки його захопило, що Ганна написана повністю під Чірнер. Власне, тому, може, Нора природна і абсолютно не виглядає красунею, яка невдало маскується під поганулю.

Фільм рекомендується до перегляду всім, у кого не вистачає витримки на багатоденні мильні опери, але на щастя чуже подивитися дуже хочеться. Щоб своє сильніше цінувати.

PS Так, всі любителі боксу можуть побачити камео з Володимиром Кличком. Ні, він не битиме Швайгера.

Наталія Руденко