Антиоксиданти в складі косметики


Антиоксидантами називають речовини, які захищають людину від активних форм кисню, а також вільних радикалів. Потрапляють вони в організм, як правило, з їжею. Завдяки своїм властивостям можна зустріти антиоксиданти у складі косметики.

Те, що антиоксиданти мають омолоджуючий ефект — не доведене. Вони, швидше, захищають саму косметику від окислювальних процесів на повітрі. Більша кількість антиоксидантів мають великі молекули і не можуть проникнути в організм через шкіру. Безпосереднє нанесення цих речовин на шкіру також не зупинить процес старіння, оскільки в організм вони повинні потрапляти зсередини.

Вже доведено, що антиоксиданти мають загоюючим ефектом, знімають запалення і створюють бар’єр для ультрафіолетових променів. Тому ідеальними засобами з використанням цих речовин — це креми після гоління, сонцезахисні засоби, що пом’якшують склади, які наносяться на шкіру після пілінгу.

Найвідомішими антиоксидантами, використовуваними в складі косметики, є: коензим Q10, селен, такі вітаміни, як А, С, Е, F, ліпоєва кислота, каротиноїди (лікопін і β-каротин), біофлавоноїди.

Вітамін С (інакше — аскорбінова кислота) — цей антиоксидант розчиняється у воді. Його наявність в косметичних засобах покликане захищати шкіру від дії ультрафіолету, прискорює процес загоєння ран, підсилює вироблення колагену в шкірі, сповільнює старіння.

Вітамін Е (а-токоферол) — розчиняється в жирах. Інша назва цього вітаміну — вітамін молодості. Одним з найцінніших джерел цього вітаміну є масло зародків пшениці, яке часто додають у косметику. Міститься даний вітамін в рослинних оліях, які були отримані холодної вичавкою, в злаках і пророщених зернах.

Каротиноїди (лікопін, β-каротин, ретинол та ін.) Також розчиняються в жирах. Ці речовини прискорюють загоєння ран, захищають шкіру від ультрафіолету, усувають сухість та лущення шкіри. Утримуються вони в помаранчевих і червоних пігментах рослин. Ними багаті масла і масляні екстракти обліпихи, моркви, шипшини, також можна виявити в пальмовій олії.

Біофлавоноїди (рослинні поліфеноли), інша їх назва — фітоестрогени, оскільки вони структурно схожі з естрогенами людини, тільки вони рослинного походження. Утримуються вони в синіх, а також зелених пігментах рослин. Фітоестрогени певного типу практично завжди можна зустріти у водних екстрактах трав.

Супероксиддисмутаза (СОД)

Даний фермент знешкоджує активні форми кисню. У косметичних препаратах використовуються СОД рослинного, тваринного або мікробного походження. Даний фермент можна знайти в наступних рослинах: зелений чай, гамамелис, обліпиха, кінський каштан, гінкго білоба та ін.

Коензим Q

Ця молекула допомагає виробленню енергії в мітохондріях (енергетичні станції клітини), має антиоксидантні властивості, також захищає від окисного пошкодження мітохондрії. Дану молекулу додають в антивікові косметичні засоби.

Вітамін F — це сукупність ненасичених жирних кислот (арахідонової, лінолева, ліноленова), яка широко застосовується у виробництві косметичних препаратів, які призначені для харчування, очищення шкіри, особливо якщо шкіра роздратована, суха, з явними ознаками в’янення. При концентрації 3-7% цей вітамін сприяє зміцненню захисних функцій епідермісу, відновленню гідроліпідного балансу, а значить шкіра зволожується, підвищується її пружність.

Пантенол (вітамін В5) — має яскраво виражену протизапальну дію. Його додають до складу засобів, які призначені для догляду за запаленої і роздратованою шкірою, в тому числі після проведення косметичних процедур. Також є компонентом шампунів і бальзамів для волосся, дитячих і сонцезахисних кремів та ін.

Селен — речовина, необхідне для роботи глутатіонпероксидази. У косметичні засоби часто додають термальну воду, яка містить селен або комплекси селену з цистеїном і метіоніном. Такі засоби заспокоюють і зволожують шкіру, усувають роздратування.