Рецензія на фільм «Мухнем на Місяць»

Рік: 2008
Країна: Бельгія
Режисер: Бен Стассен
У ролях: Базз Алдрин, Едріенн Барбо, Ед Беглі мл., Філіп Болден, Кем Кларк, Тім Каррі, Тревор Ганьон, Грант Джордж, Девід Гор, Стів Крамер
Бюджет: $ 25 000 000
Тривалість: 84 хв

Мрії про зірки і подорожі до далеких космічних галактик розбурхують не тільки людський розум. Виявляється, ніщо людське не чуже і … мухам. Три відважні мушки тайком пробираються на космічний корабель. Їх чекає повний неймовірних пригод політ на Місяць …

nWave Pictures, великий гравець в індустрії стереоскопічних розваг, представляє перший комп’ютерний 3D-фільм, створений, анімований і змонтований для стерео.

Інформація з офіційного сайту

Анімаційний фільм «Мухнемо на Місяць» створювався для показу в тривимірному форматі в кінотеатрах типу iMax (там ще потрібно надягати спеціальні поляризаційні окуляри). У нас поки такого щастя немає, але обіцяє скоро бути: перший iMax мають намір відкрити в Києві наприкінці вересня 2008 року. Але поки цивілізація повільно і поступово доходить до наших широт, виробники анімації про нас не забувають: «Мухнем на Місяць» — перший в історії CGI фільм, створений для показу в тривимірному форматі не лише в iMax і Digital 3D, але і в будь-якому кінотеатрі при допомогою технології анаглиф.

Отже, перший і основний висновок: комп’ютеризація планети дійшла до такого рівня, що повноцінний 3D-мульт можна склепати нині практично в будь підсобці. Те, що раніше було обов’язковим — величезні потужності, сервера завбільшки з будинок, роки промальовування і професійні актори / гімнасти в ролі натурщиків — тепер цілком замінюється розумними машинами. Те ж, що і раніше-то не вважалося особливо необхідним, як то: талант дизайнера, казкаря, мультиплікатора, тепер, схоже, остаточно пішло під ніж і в таблиці стандартизації. Коротше, людство: машини все ж перемогли.

Новий низькобюджетний (всього-то 25 жалюгідних мільйонів доларів проти, наприклад, 180 мільйонів недавнього прориву ВАЛЛ-І) мультик «Мухнем на Місяць» — тому підтвердження. Нічого не маю проти Бельгії (з одного боку), а з іншого — вже дуже мультфільм вийшов ніякий. Персонажі не дуже цікаві, сюжетна лінія — середня, ніяких нововведень, ніяких знахідок, ніяких надідеї — все майже так само і по тій же колії, по якій йдемо вже котрий рік. Всі мордочки були, все кривляння повторюються. Що це — криза анімації? Другий висновок, не такий основний, як перший, але все ж сумний: сюжети закінчилися. «Мухнем на Місяць» мені особисто до болю нагадує старого доброго Незнайку і його пригоди на Місяці. Ось тільки в ролі коротишек — мухи.

Хоча, якщо придивитися, творці навіть старалися. Наприклад, вони запросили до участі в проекті самого Базза Олдріна (Едвін Юджин Олдрін — друга людина, що ступила на Місяць, на його честь навіть назвали один з місячних кратерів), він навіть озвучив сам себе. Іноді буває смішно, іноді радує графіка (особливо це стосується технічних деталей корабля). Видно спроби спародировать епізоди з відомих фільмів про космос, таких як «Космічна Одіссея 2001», «Аполло-13» і «Дружина астронавта» — ці хитрощі, швидше за все, розраховані на батьків, які прийшли разом з діточками.

Загалом, маємо черговий прикольний простенький мультик для дітей та їх батьків (хоча, скоріше, тільки для дітей). Дивитися, звичайно, в кінотеатрі — і результат вразить серйозніше, і для дитини похід в кіно — завжди свято.