Ланолін і його застосування


Ланолін — це тваринний, вовняний віск, який отримують в процесі промивання вовни овець. Ланоліном — це очищене речовина, яка по своїй текстурі нагадує жир і виділяється шкірними залозами овець.

Застосування ланоліну

Ця речовина є одним з найважливіших іраспространенних складових частин мазевих основ, особливо це стосується основемульсіонного типу. Крім того, він міститься в пластирах, клейких пов’язках ілініментах. Також ланолін використовують в косметично-парфумерної промисловості идругих сферах народного господарства. В медицині ця речовина цінують як основу для різного роду мазей, а також смягчаютім шкіру, якщо змішати ланолін і вазелін в рівних кількостях. Очищений, чістийланолін виробляють для годуючих жінок. Його застосовують місцево, він отлічнопомогает загоєнню тріщин на сосках і попереджає їх появу. Ще одінплюс таких мазей, що його не потрібно змивати перед годуванням малюка, тому чтоон абсолютно нешкідливий для немовлят.

На соску знаходяться залози Монтгомері, коториевирабативают секрет, ця речовина змащує ареоли і не дає рости вреднимбактеріям. Якщо дуже часто мити соски милом, то цей секрет пропадає і ареоли стають сухими і растресківаются.Рекомендуют змащувати соски грудним молоком, однак якщо вони пораженимолочніцей, то цей спосіб не підходить. Крім того, зазвичай в таких случаяхназначают крему і мазі з неприємним запахом, які в жодному разі нельзябрать в рот дитині. А от з ланоліном ви можете лікувати соски і годувати малишаодновременно.

Властивості ланоліну

Ланолін — це в’язка маса буро-жовтого кольору. Егоотлічіе від інших восків в тому, що він має високий вміст стеринів, у цьому числі і холестерину. Він отлічновпітивается в шкіру і надає пом’якшувальний ефект. На вигляд ланолін дуже густий івязкій, він може бути або буро-жовтого, або жовтого кольору, більш того, онімеет своєрідний запах і плавиться при температурі 36-42 градуси.

Властивості ланоліну за своїми показниками близькі до жиру, який вирабативаетсякожей людини. Найцінніше властивість цієї речовини виражається егоспособностью емульгувати до 140% гліцерину, до 180-200% води іпріблізітельно до 40% етанолу — і все це від власної маси з образованіемемульсій типу масло / вода.

Навіть за умов великого діапазону температур івлажності ланолін здатний зберігати всі свої фізичні показники -В’язкість. Фахівці довели, що він може утримувати в два рази більше води, ніж він важить сам і при цьому він не втрачає своєї в’язкості. Якщо небольшоеколічество ланоліну додати до вуглеводнів і жирів, то це різко збільшить іхспособность змішуватися з водними розчинами і водою. Більше того, етавозможность зумовила його широке застосування у складі ліпофільні-гідрофільнихоснов.

Хімічний склад ланоліну

Хімічний склад ланоліну настільки складний, що егоди досі ще не вивчили і не з’ясували. Але здебільшого він представляетсобой масу поєднання вищих жирних кислот (пальмітинової, миристиновой, церотіновой та ін.) Зі складними ефірами високомолекулярних спиртів (ізохолестеріна, холестерину і ін.) І вільними високомолекулярними спіртамі.Еслі подивитися на ланолін в хімічному співвідношенні, то він стійкий пріхраненіі, інертний і нейтральний.

Отримання ланоліну

Як вихідна сировина береться вовняний жир, которийізвлекают з промивних вод, коли проводять первинну обробку овечої шерстинного вовномийних фабриках. В процесі промивки вовни гарячою водою сдобавленіем лугу утворюється емульсійна рідина, яка містить жири (неомилених і омилені), воскоподобние речовини (що містять ланолін), білково-слизові, фарбувальні і інші різного роду неприємно пахнуть ізагрязняющіе речовини. Коли відбувається центрифугування, спливає шар, которийпотом відокремлюють, це і називається сирої ланолін або вовняний жир. Після етогопроізводят сам ланолін, для цього потрібно провести шість операцій: шерстяний жірнужно розплавити, після цього окислити його, далі окислений жірнейтралізуется, сушиться, фільтрується і готовий ланолін непосредственнофасуется.

Прімененіеланоліна в косметиці

Навіть не дивлячись на те, що ланолін має такойнепріятний запах, він широко використовується в косметології. І в цьому немає нічого дивного, тому що етовещество є одним з найбільш пітающіхі найефективніших жирів, які відмінно зволожують, живлять і смягчаюткожу. Більше того, кошти з вмістом ланоліну здатні захищати шкіру отнепріятних факторів і несприятливих впливів навколишнього середовища.

Своїми чудовими, поживними і увлажняющімісвойствамі ланолін зобов’язаний своїй здатності поглинати і тримати в собі огромноеколічество вологи. Таким чином, він проникає глибоко в шкірні покриви і крометого що насичує шкіру вологою, він оберігає її від зневоднення на длітельнийсрок часу.

Якщо застосовувати ланолін постійно, тоді у вас невознікнет ніколи проблем з еластичністю і м’якістю шкіри, більш того, у васусілітся регенерація нових клітин.

Раніше вже було сказано, що ланолін нагадує кожнийжір людини, тому найчастіше його застосовують як основу для поживних іувлажняющіх кремів, особливо якщо це призначається для в’янучої і сухойкожі. Крім того, цей засіб в кремах виступає у вигляді консерватора.

У чистому вигляді застосовувати ланолін ні в якому разі несоветую, тому що він може закупорити пори і тим самим огранічітьпоступленіе кисню в шкіру. Більше того, ланолін в чистому вигляді по своїй текстурі дуже в’язкий і змастити ним шкіру будетдовольно непросто.

Є в цій жироподібні масі і недолік, який проявляється він у тому, що ланолін є самим алергенним інгредієнтом вкосметіке, тому він може викликати висипання на шкірі і різні покрасненія.Однако одного разу був проведений дерматологічний аналіз, де з’ясовували взаімодействіеланоліна зі шкірою, в ньому брали участь 1048 людей і тільки 12 осіб пожаловалісьна алергічну реакцію.

Незважаючи на це, перш ніж купувати і використовувати косметику зі змістом даної речовини, слід предварітельнона невеликій ділянці шкіри зробити невеликий тест, наприклад, на шкірі руки, немноговише зап’ястя, з внутрішньої сторони.

Безводний ланолін можна застосовувати для пріготовленіямасок в домашніх умовах. Нижче ви побачите деякі прості рецепти.

Маски ізланоліна

Візьміть пів-ложки безводного ланоліну, дві ложкічістой води, змішайте і залиште на деякий час, поки ланолін НЕ впітаетвсю воду в себе. Поки це будетпроісходіть, свіжий огірок натріть на тертці, вам знадобиться пів-ложки. Теперьтщательно розітріть ланолін і огірок. Суміш, яка у вас вийде, наложітена обличчя на п’ятнадцять хвилин. Після цього змочіть ватяний тампон в молоці іліогуречном соку і зніміть маску. Чи не вмивайтеся.

Така маска відмінно підійде для сухої шкіри, вона еенемного освітлить і зробить пігментні плями і веснянки менш помітними.

Вам знадобиться одна ложка води і пів-ложки ланоліну, змішайте і дайте ланоліну увібрати в себе воду. Далі додайте три ложкісвежевижатого грейпфрутового соку і пів-ложки меду. Ретельно все перемешайтеілі ще краще збийте міксером і відправте маску на обличчя на десять-пятнадцатьмінут. Після цього змочіть ватний диск втеплих воді, зніміть суміш і вмивайтеся холодною водою. Ця маска тонізує шкіру, що в’яне.

Такий рецепт маски також допоможе в’янучої шкірі, онатонізірует і освіжає.

Візьміть пів-ложки ланоліну і ложку води, пустьланолін вбере воду. Після цього додайте три-чотири ложки свіжовичавленого сокатакіх ягід і фруктів, наприклад, абрикос, яблуко, чорна смородина, черешня, диня, агрус, грейпфрут, брусниця і пів-ложки вівсяної муки. Гарненько всеразотріте і відправте на обличчя на п’ятнадцять-двадцять хвилин, а потім умойтесьподогретой водою.

Якщо у вас неполучается приготувати ланолінового маски через те, що вони виходять оченьвязкіе, тоді попередньо ланолін розплавляють на водяній бані, а потім ужесмешівайте з водою та іншими інгредієнтами. А коли вже додасте всекомпоненти, знімайте з лазні і міксером збивайте суміш або ж гарненько еерастірайте.