Біографія Селін Діон


Селін Діон? Так, це саме вона співає знамениту пісню «My Heart Will Co On» («Моє серце не зупиниться»), що стала лейтмотивом пристрастей по «Титаніку». Ця композиція отримала «Оскара» в номінації «Краща пісня до фільму» в 1998 році. Компакти Діон розходяться тиражами по 25 млн …

Селін Діон народилася 30 березня 1968 в маленькому містечку Шарльман в 30 кілометрах від Квебека. Вона була наймолодшою ​​з чотирнадцяти дітей у робітничій сім’ї Адемара і Терези Діон. Але вже через пару десятків років її ім’я стало відомо майже кожному.

Далекоглядні СЕЛІН

Важко повірити, що рідною мовою співачки, настільки віртуозно співаючої по-англійськи, насправді є французький — вона народилася у французькій Канаді. До дев’ятнадцяти років Селін не знала по-англійськи ні півслова! Вивчати мову сусідньої канадської провінції довелося не з доброї волі, а з примусу: продюсери пояснили, що французькою, на жаль, світового визнання не добитися. Діон виявилася дальновиднее Мірей Матьє, так і не побажала вивчити англійську і тим суттєво обмежила діапазон своєї популярності. До речі, Селін, як і Матьє, з дуже багатодітної сім’ї. Вона молодша з 14 дітей. Правда, її батьки були крамарями, як у Мірей, а музикантами, по уїкендах виступали разом з дітьми в маленькому клубі провінційного містечка недалеко від Монреаля. Так що Селін співала на публіці вже з шести років.

З Матьє Діон, зрозуміло, ріднять не тільки любов до великої сім’ї і спільну мову. У канадської діви, між іншим, теж голосище в п’ять октав і переконливий драматичний талант. Перше незабутнє поява Діон перед європейською публікою відбулося на конкурсі «Євробачення» в 1988 році. Судді безлічі країн назвали її найкращою. Тільки, видно, кіно з самого початку було написано їй на роду, бо саме з пісні Діон до діснеївських мультфільмів «Красуня і чудовисько» почалося її завоювання інтернаціональної аудиторії. Потім була не менш прославлена ​​пісня, виконана Діон дуетом з Клайвом Гриффином «When I Fall In Love» («Коли я закохуюся») з гучного фільму «Несплячі в Сіетлі». А потім і «Титанік».

МРІЇ ЗБУВАЮТЬСЯ…

Селін Діон з якоюсь навіть лякає послідовністю втілює свої дитячі мрії, як творчі, так і особисті. Зрозуміло, що дівчині з провінційної небагатої сім’ї хотілося пишного весілля … Однак такого розмаху ніхто не чекав! Підготовка до події зайняла цілий рік. Особливо вражав наряд нареченої і надзвичайно дорога діадема. Весілля охрестили «королівської». До речі, родичі, вивчивши фамільне древо Діон, виявили, що їх обожнювана дівчинка є прямим нащадком короля франків Карла Великого!
А хто ж став щасливим обранцем співачки? Не сумнівайтеся — її продюсер, до того ж перший — Рене Анжеліл, що годиться їй за віком у батьки. Саме він «відкрив» її в 12 років. Плітки навколо їхнього союзу досі обурюють Діон: «Я зблизилася з Рене зовсім не в 12, все відбулося набагато пізніше — в той час мені вже минуло 20! Коли ми тільки познайомилися, він сприймав мене найдосконалішим дитиною!» Та хіба пліткарів переконаєш! На питання про майбутніх дітей Селін зазвичай віджартовується: «Планую провести на одного більше, ніж моя мама». І … виробляє світ черговий альбом.

ЧОРНА СМУГА

З одного боку, Діон довгий час виглядала простим у спілкуванні, спокійним і життєрадісною людиною, але, з іншого боку, в ній відчувався якийсь надрив, що змушує допитливих журналістів підозрювати недобре. Ходили чутки, що співачка схильна важкої депресії, і одного разу вона дійсно потрапила в клініку з діагнозом «вища ступінь нервового і фізичного виснаження». Проте чи так вже це дивно, якщо взяти до уваги, що чоловік-продюсер ні кроку не давав ступити самостійно і не дозволяв вибрати навіть сценічний костюм! Зрештою їх сімейний союз повністю засмутився. У пресі з’явилися повідомлення про те, що Селін насилу приведена в норму після спроби самогубства.
Однак, на щастя, це не позначилося на творчості. Восени 1997 року вийшов тріумфальний альбом Селін Діон «Let’s Talk About Love» («Поговоримо про кохання»). До речі, пісня «Моє серце не зупиниться» якраз з цієї платівки. Селін завжди любила дивувати, але цим альбомом вона просто вразила. «Поговоримо про кохання» став рідкісною колекцією несподіваних творчих альянсів.

КУМИРИ ЇЇ ЮНОСТІ

Якось раптом виявилося, що канадська співачка, незважаючи на приписуваний їй депресивний характер, чудово ладнає з усім світом і зібрала такий багатий урожай хітів, що позаздрить самий зоряний виконавець. Почати хоча б з задушевного дуету Селін з кумиром її юності Барбра Стрейзанд («Tell Him» ​​- «Скажи йому»). Не менш вражаючим є співпраця Діон з … Лучано Паваротті. Вони заспівали дуетом вельми витончену баладу «I Hate You, Then I Love You» («І ненавиджу тебе і люблю»). Вокальна міць Діон не так вже непорівнянна з голосом великого тенора. Ця пісня вперше була виконана «живцем» на одному з благодійних європейських концертів Паваротті. Селін також не може натішитися союзу зі своїми юнацькими ідолами — групою «Бі Джиз» («Bee Gees»). «Вони написали для мене пісню! — Не вгамовується Селін. — Щоранку, прокидаючись, я не можу повірити, що це не сон». До слова, композиція «Бі Джиз» «Immortality» («Безсмертя») про таємниче подорож у вічність — одна з найкрасивіших в альбомі.
Після церемонії «Оскара» Селін Діон сама зізналася, що їй навіть страшно — здійснилися майже всі мрії. Залишилося всього дві, зате «найзаповітніші» — стати кінозіркою і народити дитину.

МУЗИЧНА МАШИНА ЛЮБОВІ

Селін Діон називають «співаючої машиною». Критики вважають її голос «холодним і механічним» — і правда, все емоції ретельно і точно вивірені, ніяких сплесків, ніяких падінь. І одкровень, загалом, теж ніяких. Але зате грамотно і романтично, тобто ідеально — в усякому разі, для кінематографа. І про любов, тільки про кохання. А як ми знаємо по старому заявою «Бітлз», «Все, що нам потрібно, — це любов». З цієї точки зору творчість Селін Діон абсолютно бездоганно.

Селін Діон, вирвавшись в 90-і роки в авангард світової поп-музики, отримала визнання найбільших центрів музіндустрії: Grammy в Сполучених Штатах, Juno і Felix Awards в Канаді, World Music Awards в Європі. Весь світ спостерігав, як з обдарованого нескладного підлітка вона перетворилася на яскраву міжнародну суперзірку. І стільки всього попереду.

Дискографія

Taking Chances (листопад 2007)
D’elles (травень 2007)
On ne change pas (2005)
Miracle (2004)
A new day … Live in Las Vegas (2004)
1 fille & 4 types (2003)
One Heart (2003)
A New Day Has Come (2002)
The Collector’s Series Volume One (2000)
All The Way … A Decade of Song (1999)
The early singles (1999)
Au coeur du stade (1999)
S’il suffisait d’aimer (1998)
These Are Special Times (1998)
The collection 1982-1988 (1997)
Let’s Talk About Love (1997)
Live à Paris (1996)
Falling Into You (1996)
Gold, volume one (1995)
Gold, volume two (1995)
D’eux (1995)
À l’Olympia (1994)
The Colour of My Love (1993)
Celine Dion (1992)
Dion chante Plamondon (1991)
Unison (1990)
Vivre / The best of (1988)
C’est pour vivre (1987)
Incognito (1987)
Les chansons en or (1986)
Les oiseaux de bonheur (1984)
Melanie (1984)
Les chemins de ma maison (1983)
Chante Noel (1981)
Le voix d’un bon Dieu (1981)