Корисні властивості бджолиного воску

Натуральний, корисний, цінний продукт — все це можна сказати про бджолиному воску. Він використовується людиною століттями, широко застосовується в медицині. Вже в папірусі 1700 до н.е. знайдені одні з перших записів по його лікувальному використанню. Відомі вчені старовини відзначали його протизапальні, ранозагоювальні і пом’якшувальні властивості. Про це писав римський вчений Пліній. У рекомендаціях Гіппократа ми зустрінемо і воскової компрес для допомоги при ангіні. А для стимуляції вироблення молока у годуючих матерів, при кашлі і для поліпшення відходження мокроти бджолиний віск застосовував у своїй практиці цілитель і вчений XI століття Авіценна. Сьогодні ми поговоримо докладніше про корисні властивості бджолиного воску.


Наукова назва бджолиного воску — Cera flava (жовтий віск) або Cera alba (білий, вибілений віск). Це продукт біологічного походження, який виробляється спеціальними восковими залозами бджіл-робітниць. Починається цей процес у бджіл у віці від десяти-дванадцяти до вісімнадцяти-двадцяти днів після припинення вироблення маточного молочка. Для утворення воску бджілок необхідні квітковий пилок і нектар, перга і мед. Процес такого біологічного виробництва воску дуже складний і можливий тільки у здорових бджіл, в організмі яких достатньо необхідних для цього ферментів. Після вироблення в залозах воску він виділяється через отвори так званих воскових дзеркалець (близько 1,5 мг воску) і застигає з перетворенням в прозоро-білі пластинки. Бджоли використовують віск в якості будівельного матеріалу для сот. У шестигранних осередках сот збирається мед і відкладаються яйця для продовження потомства. Звичайно, чим більше у вулику живе молодих бджіл, тим більше воску отримує бджолина сім’я. Тільки на створення одного стільника йде приблизно сто сорок грамів воску.

Легко визначити час створення сот — якщо колір білий або має легкий кремовий відтінок, то це недавня конструкція. До того ж нові стільники складаються з воску майже повністю, а старі і пожовклі на чверть менше, в сотах коричневого кольору виявляється зниження його утримання до 60%. Але не тільки кількість воску в сотах визначає їх колір. Також впливає і домішка рослинного пилку, і спосіб переробки самого воску. Але все ж самим визначальним для кольору фактором є прополисная смола, в якій знаходиться барвний за властивостями хризин, речовина жовтого кольору.

Цікаво, що бджолиний віск не втрачає свої корисні властивості після його переробки. Але як же його одержують із сот? Для початку видаляють («відкачують») мед. Потім стільники віджимають, розплавляють в гарячій воді (для розчинення залишків меду і відділення механічних домішок). Після зниження температури води віск спливає і його знімають з поверхні. Після розплавлення віск проціджують у форму. Такий віск має жовтий колір. Під впливом сонячного світла (або ультрафіолетових променів) він отбеливается, бо руйнуються пігменти жовтого кольору. Якщо не планується медичне застосування воску, то його можуть піддавати відбілюванню за допомогою хімічних окислювачів.

Розглянь хімічний склад і властивості воску. Це складна суміш, у складі якої близько трьохсот з’єднань органічної природи і мінеральних речовин. З них головне місце займають складні ефіри насичених жирних кислот (пальмітинової, церотовой, миристиновой і ін.) І високомолекулярних одноатомних спиртів. У бджолиному воску були ідентифіковані гентріаконтан, нонакозан (насичені вуглеводні), жирні кислоти (наприклад, меліссіновая, монтановая, неоцеротовая), є вищі спирти, лактони, каротиноїди, вітамін А. також присутні речовини з антибактеріальною дією, фарбувальні і бактерицидні сполуки та інші компоненти . З урахуванням різноманіття джерел сировини для одержання продуктів бджільництва в цілому, звичайно і на складі бджолиного воску відбивається джерело його отримання.

У сучасній лікувальній практиці віск все ширше використовується при запальних захворювань носа і його придаткових порожнин, при бронхіальній астмі і пародонтозі. Ефективно внутрішнє застосування воску при такому неприємному і хворобливому стані, як спастичний коліт. Тут важливо те, що віск виконує функцію «мастила» і полегшує перебіг патологічного процесу, знімаючи біль. При цьому бджолиний віск в організмі не засвоюється, але може адсорбувати на собі різні токсини і допомагати при інтоксикаціях.

Існує багато ефективних рекомендацій по зовнішньому Применеие бджолиного воску. Адже це пластичний природний матеріал з вираженими регенеративними якостями. Тому використовується при дерматологічних патологіях, лікуванні захворювань слизових оболонок (наприклад, порожнини рота). Навіть просте жування бджолиних сот, що містять мед, допомагає в подібних ситуаціях. При облітеруючому ендоартеріїт допомагає спеціальна мастика з бджолиного воску. Ефективним виявився бджолиний віск і для допомоги при відновленні шкіри на опікових і ранових поверхнях (особливо погано гояться). У зігріваючих компресах, застосовуваних на необхідну область тіла, віск показав результат при захворюваннях суглобів, запаленнях жіночої статевої сфери. Для суглобів корисні і мазі, в яких віск поєднується з оливковою або лляним маслами.

Застосування воску в косметології, завдяки наявності ретинолу, дуже широке. Це і маски, і крему з регенеративним дією. Випускаються косметичні засоби, які володіють anti-age ефектом.

Для фармацевтіческго і косметичного виробництва технологічно дуже цінним є пластичність воску, це дає возможноть отримувати різну консистенцію. На його основі можна отримати і емульсійні, і кремові варіанти необхідного продукту. Вони не тільки володіють стійкістю, але і мають хороший термін зберігання. А здатність воску розчиняти різні лікарські субстанції і повільно вивільняти їх застосовується в супозиторіях, мазях, медичних пластирах.