Властивості і застосування ефірного масла кардамону

Кардамон — трав’янистий високий вічнозелений чагарник, виростає як у дикій природі, так і садах. Має товсті повзучі кореневища, з яких виростають два види стебел — повзучий безлистий квітковий стебло, що досягає в довжину до 0, 5 м. І листової стебло, що досягає у висоту до 3 метрів. Плоди кардамону виглядають як коробочка яйцевидної форми. Кардамон входить до числа сімейства імбирних (Zingiberaceae). Найбільш поширений і корисний зелений кардамон. Саме з плодів цієї рослини добувають ефірну олію. Про властивості і застосування ефірного масла кардамону ми і розповімо в цій статті.


Батьківщиною кардамону вважається Малабарский берег Індії. Саме в Індії виростає до 80 відсотків світового врожаю цієї рослини половина, з якої йде на експорт.

Кардамон з Індії добрався до Близького Сходу, вже звідти завдяки стародавнім римлянам і грекам кардамон добрався і до Європи. Стародавні римляни і греки використовували кардамон у фруктових стравах як прянощі і високо цінували за його благотворний вплив на організм людини.

Відомі лікарі Гіппократ і Діоскоріод використовували кардамон як ефективний сечогінний засіб. Також використовували при лікуванні наступних захворювань — паралічу, спазмів, епілепсії, серцевих захворювань і ревматизму.

У китайській медицині кардамон використовується для лікування кишкових розладів, і вважається, що він здатний вилікувати всі кишкові розлади.

У наші дні кардамон культивується в Китаї, Індонезії, в тропічних областях Америки, в Східній Африці, в Шрі-Ланці.

Добувають ефірну олію за допомогою парової дистиляції, для цього беруть плоди чагарнику кардамону. Плоди кардамону має вельми приємним специфічним ароматом і смаком, який трохи нагадує імбир.

У російській медицині кардамон і продукти, вироблені з нього, використовуються вже протягом багатьох століть і саме тому всі цілющі властивості і способи його застосування вивчені досить добре і перевірені не одним поколінням.

Кардамон з давніх часів знаком як ефективний тонік і антисептик, який можна застосовувати як стимулятор для підняття апетиту, для поліпшення функцій травлення. І не виняток, що саме тому кардамон широко використовується в кулінарії.

Властивості масла кардамону

Ефірна олія кардамону є ефективним натуральним засобом для лікування печії, нетравлення шлунка, здуття шлунка, нудоти, та інших збоїв травної системи. Є думка, що, вдихаючи аромат кардамону, можна привести до нормальної діяльності шлунково-кишковий тракт, прискорити обмінні та видільні процеси в організмі людини.

Кардамон використовується в якості захисту від кишкових і шлункових спазмів і коліків, що призводять до дискомфорту і порушень діяльності травної системи.

Крім цього, ефірна олія кардамону є відмінним і надійним засобом, який рекомендується при застудах, грипі, ларингіті, бронхітах, запаленні легенів та інших більш серйозних захворювань верхніх дихальних шляхів.

А завдяки антисептичним властивостям, якими володіє масло кардамону, можна посприяти знищенню заражень та інфекцій. Також масло кардамону має тонізуючу і загальнозміцнюючу властивостями, що допоможе знизити період реабілітації після перенесеного захворювання і прискорити загальне одужання.

У давні часи стало відомо, що олія кардамону благотворно впливає на психо-емоційну систему людини.

Застосування масла кардамону

Використання аромалампи, ванни або інгаляції з маслом кардамону допоможе позбутися дратівливості, негативних думок і емоцій, тривоги. Усуне страхи, додасть впевненості в собі. Крім того, дуже ефективно для профілактики головних болів і мігрені, підтримає у відмінному стані фізичний і емоційний тонус. Жінкам для нормалізації періодичності місячних, для полегшення різних проявів ПМС, а також у клімактіческій період найчастіше радиться масла кардамону.

Також масло кардамону має досить сильне аналгетичну властивість, яку можна застосовувати зовнішньо при ревматичних і артритних болях у суглобах, м’язових болях.

Для зниження температури тіла рекомендується застосовувати інгаляції парами з додаванням ефірної олії кардамону. Крім цього інгаляції парами допоможуть знизити прояви кашлю, головних болів, закладеності носа, слабкості, поганого кровообігу, тобто знижують симптоми простудних захворювань.

Масло кардамону знайшло застосування і в косметології — широко поширене і популярне у вигляді живильного кошти і тоніка для шкіри, який здатний надати шкірі еластичність і поліпшити колір обличчя.

І хоча олія кардамону не перебуває серед особливо алергенних і токсичних, проте його слід застосовувати з обережністю. Не рекомендується взагалі використовувати дітям до 7 років і вагітним жінкам.