Властивості і застосування ефірного масла неролі

Помаранчі («Citrus aurantium») називають вічнозелена рослина, яке має відношення до сімейства рутових. Помаранча також має назву гіркого апельсина. Саме завдяки свіжим квітам помаранчі отримують ефірну олію неролі. Конкретний і абсолют отримують через екстракцію свіжих квітів, а шляхом дистиляції виходить ароматичне масло. У цій статті ми хотіли б розповісти про властивості і застосування ефірного масла неролі.


Батьківщиною помаранчі вважається Південно-Східна Азія. Дикоросла рослина, на жаль, у сучасному світі можна знайти вкрай рідко. Культивацією цієї рослини займаються Латинська Америка, острови Вест-Індії, США, Ізраїль. Відомо, що помаранча був привезений арабами з Індії ще в 1200 році. Дерево помаранчі відносно невелике у висоту — може досягати висоти до десяти метрів. Плоди помаранчі захищають гілки, оснащені гострими колючками. Цвіте ця рослина великими ароматними квітками. Пелюстки квіток м’ясисті, також мають в собі ефірне масло. Період цвітіння помаранчі — весна, приблизно квітень-травень. Абсолют неролі пахне яскравим ароматом квітів, має помаранчевий або темно-коричневий колір, за консистенцією — це в’язка рідина. При цьому ефірне масло неролі має блідо-жовтий колір, або може бути зовсім безбарвне. Аромат у масла дуже легкий, теж квітковий. До складу ефірної олії неролі входять ліналілацетат, ліналол, неролидол, лімонен та інші корисні речовини.

Походження слова неролі має цікаву історію. Найчастіше ефірні масла називають ім’ям того рослини, з якої масло виготовлене. Але у випадку неролі справи йдуть інакше. За легендою ім’я маслу дала графиня Нероли. Це була італійська принцеса Анна Марія Орсіні. Ця графиня просто обожнювала це масло. Вона просочувала ароматом неролі всі свої приналежності й речі, а також завжди додавала його в аромаванни. Принцеса виливала чудовий аромат, і це викликало заздрість у багатьох жінок. Навіть рукавички були просякнуті маслом неролі. Завдяки цьому аромат помаранчі став шалено популярний серед аристократів Італії. Однак менш забезпеченим жінкам цей запах був не по кишені. Адже для виготовлення 800 грам цього масла потрібно використовувати цілу тонну пелюсток помаранчі! Ця причина визначила таку високу ціну для масла. Запам’ятайте це і використовуйте, коли будете купувати масло. Якщо вам пропонують дешеве масло, значить це підробка. Вибирайте тільки те, що дорожче, інакше будете вкрай розчаровані. Ще абсолют і масло неролі можна отримати з квітів солодкого апельсина, але вони рідше використовуються в ароматерапії через те, що якість набагато нижче.

Властивості масла неролі і його вплив на психічну сферу

Ефірне масло неролі в першу чергу стане в нагоді тим, що погано спить ночами або страждає безсонням. Воно чудово допомагає при невротичних і астено-депресивних станах. Заспокійливо діє на тих, хто схильний до частої істерії, паніці, а також при відчуттях сильного страху. Масло неролі піднімає настрій, виводить зі стану пригніченості, відчаю, підтримує в разі занепаду душевних сил. Неролі допомагає людині знайти спокій, додає упевненості в своїх силах, а також допомагає позбутися депресивного настрою і туги.

Косметичний ефект ефірного масла неролі

Це масло є одним з кращих косметичних засобів. Якщо ви будете регулярно використовувати його, то шкіра стане більш підтягнутою, молодий. Шкіра відновлюється, а зморшки розгладжуються. Крім усього, ефірна олія неролі ефективно для будь-якого типу шкіри. У випадку, якщо шкіра схильна до жирності, то масло стабілізує роботу сальних залоз, очищає від акне, а також знімає різні запалення. Якщо шкіра суха і стомлена, то неролі глибоко зволожує і живить її. Надає прекрасний омолоджуючий ефект на в’ялу і зрілу шкіру, заспокійливо діє на роздратовану і чутливу. Через судинорозширювального, заспокійливого і антисептичної дії це масло допомагає при екземі, дерматозе, акне, целюліті, запаленнях і інших проблемах шкіри. Воно підходить для щоденного догляду за шкірою. Застосовуючи цю олію, ви помітите, що колір обличчя значно покращився, шкіра звільнилася від подразнень, прищів, купероза, стресових плям, рубців, зморшок, вугрової і герпетичної висипки, екземи. Ефірне масло неролі має відновлювальний впливом на шкіру, а також активізує ріст нормальних здорових клітин. Масло неролі корисно і для волосся. Воно перешкоджає випаданню, робить волосся більш еластичними і сильними.

Застосування масла неролі у ванні і аромалампе

Для того, щоб створити розслаблюючу атмосферу, вам знадобиться 4-7 крапель олії неролі на 15 квадратних метрів. Якщо у вас безсоння, істерія, нервова напруга, депресія, паніка, або в’яне шкіра, то рекомендується додати у ванну 3-7 крапель олії неролі. Для виведення людини зі стану шоку можна робити таку суміш: 3 краплі олії троянди, 10 мл олії жожоба і 4 краплі олії неролі. Цією сумішшю потрібно розтирати сонячне сплетіння, живіт і віскі.

Застосування ефірного масла неролі для масажу і компресів

Суміш для масажу наступна: 15 г рослинної олії, 5-6 крапель неролі. Для компресу вам знадобиться 500 мл теплої води, туди додати 1 краплю олії герані і 2 краплі неролі. Змочіть рушник в цій воді і накладіть на обличчя.

Ефірне масло неролі корисно не тільки для застосування в косметичних цілях. В цілому воно діє укрепляюще на організм, сприяє зміцненню судин, знімає головний біль, допомагає системі травлення, стабілізує роботу ендокринної системи, а також через антивірусної дії добре допомагає при грипі та герпесі. Якщо жінка страждає від ПМС, то це масло буде як не можна до речі.

Познайомтеся ближче з властивостями цього чудового масла. Але краще не використовувати ефірна олія неролі, якщо у вас є необхідність бути з ясною головою, зосередженої, сконцентрованої, так як це масло розслабляє.