Презентація на тему хімія в косметиці


Часто ми не купуємо ті чи інші косметичні засоби лише тому, що нас лякають складні назви їх компонентів. Здається, що все невідоме обов’язково таїть в собі небезпеку для здоров’я. Але це зовсім не так. Отже, презентація на тему: хімія в косметиці — це корисно кожній жінці. Ми маємо право знати, що купуємо.


AHA (альфа-гадроксікіслоти) — органічні кислоти, що містяться в рослинах і фруктах. Вважаються одними з найбезпечніших компонентів для хімічного пілінгу, так як не спалюють шкіру, а викликають природне відлущування ороговілих клітин. У невеликій концентрації входять до складу багатьох домашніх пілінгів. Нерідко косметика поряд з АНА-кислотами містить і ВНА-кислоти (бета-гідроксикислоти) — саліцилову кислоту, яка на відміну від AHA проникає в пори і відлущує клітини, що зібралися всередині сальних залоз.

Антиоксиданти — речовини, що захищають клітини шкіри від руйнівного впливу вільних радикалів та інших речовин, які з’являється в результаті природних окислювальних реакцій в нашому організмі. Основні антиоксиданти, використовувані в косметиці, — вітаміни А, С, Е, мікроелементи селен, цинк, екстракти водоростей.

Гіалуронова кислота — один з найефективніших компонентів в зволожуючих засобах, широко застосовується і в контурній пластиці. Споріднений шкірі, так як є складовою частиною сполучної тканини епідермісу. Має здатність утримувати молекули води, але на відміну від гліцерину зберігає свої здібності до зволоження і в «сухому» вигляді.

Гліцерин володіє унікальними властивостями притягувати і утримувати молекули води. Застосовувати його треба тільки з зволожувачами, так він не тільки збагачує шкіру водою, але й перешкоджає її випаровуванню. У косметиці на одну молекулу гліцерину припадає не менше 10 молекул води.

Кераміди — речовини, що утворюють ліпідний бар’єрний шар шкіри. Захищають її від зовнішніх впливів і зневоднення. Вони заповнюють собою пошкодження поверхневого шару шкіри і підвищують пружність епідермісу. Часто використовуються в косметиці для сухої і збезводненої шкіри і в засобах для волосся.

Колаген — основний білок сполучної тканини епідермісу, відповідає за пружність і еластичність шкіри. Широко використовується у складі антивікових засобів. Володіє інтенсивним омолоджуючу дію, в концентрованому вигляді скорочує навіть глибокі зморшки.

Коензим — біоактивні компонент, необхідний джерело енергії для ряду обмінних реакцій як у всьому організмі, так і в шкірі. Коензим синтезується в печінці кожної людини, але з віком його вироблення сповільнюється. У косметології коензим Q10 застосовується в антивікових засобах.

Наночастки активні компоненти з мінімальною молекулярною масою, за рахунок чого вони мають унікальну здатність легко проникати в найглибші шари епідермісу. Розмір 1 наночастинки варіюється від 1 до 100 нанометрів, а 1 нанометр — це 0,000000001 метра. Наночастки синтезуються тільки штучним шляхом. І на сьогоднішній день нанокосметика є найбільш інноваційною галуззю естетичної медицини.

Отдушки — суміш ароматичних компонентів, завдання яких — приховати часом не найприємніший натуральний запах інгредієнтів. Приємний аромат робить косметику більш привабливою, але варто пам’ятати, що саме віддушки часто є причиною алергічних реакцій шкіри на косметику.

Парабени — універсальні консерванти, що подовжують термін придатності косметичних засобів. За статистикою, в різних дозах використовується в 85% продукції. Деякий час тому вчені активно обговорювали питання про користь і шкоду парабенів для організму, але до однозначних висновків так і не прийшли. Однак це призвело до появи косметики з натуральними консервантами.

Провітаміни — вихідні поживні речовини, які перетворюються в організмі в вітаміни. Провітамін А є каротин, а провитамином В-5 — речовина D-пантенол.

Протеїни — білкові сполуки, які зміцнюють структуру клітин. Бувають тваринного походження (молочні) або рослинними (пшениці, шовку).

Ретинол — похідне від вітаміну А, стимулює регенерацію клітин та інші обмінні процеси в шкірі. Застосовується як ефективний компонент в антивікової косметиці і для лікування проблемної шкіри, схильної до висипань і акне.

SPF (Sun Protection Filter) — сонцезахисні фільтри, що утворюють на шкірі «відображає» екран. За ступенем захисту SPF може варіюватися від 2 до 60 одиниць. SPF буває у двох видів: проти ультрафіолетових променів спектра В (UVB) і спектра A (UVA). До складу сучасних сонцезахисних засобів повинні входити обидва види SPF, при цьому ступінь захисту променів спектра В, як правило, набагато вище.

Флавоноїди — речовини, в природі відповідають за забарвлення фруктів і овочів. Зміцнюють судини, покращують мікроциркуляцію шкіри, мають протизапальний ефект. Деякі види флавоноїдів мають омолоджують властивостями, їх часто називають фітогормонами, так як вони схожі за структурою і дії з естрогенами.

Емульгатори — стабілізатори, запобігають розшарування емульсій на складові компоненти. Застосовуються в косметології для збереження з’єднання з трудносмешіваемих субстанцій, наприклад, води і ефірного масла.

Ензими — органічні сполуки, які прискорюють протікають в клітинах шкіри реакції, в тому числі і процеси оновлення. Ензимні пілінги вважаються найбільш м’якими і щадними, при відлущуванні ензимами шкіра практично не травмується. Ензими рослинного походження найчастіше добувають з папайї та ананаса.

В закінчення імпровізованої презентації на тему «Хімія в косметиці» хотілося б додати, що боятися незнайомих слів не потрібно, але й ігнорувати їх зовсім — теж не варто. Найкраще — володіти хоча б загальною інформацією про компоненти косметики, знати їх вплив саме на ваш організм. І тоді вибирати стане легше, а ефективність буде в рази більше.