Фрукт папайя: корисні властивості

Багато хто з нас пробували фрукт папайя, корисні властивості якого, однак, відомі не кожному. Сьогодні ми поговоримо докладніше про це заморський гість, якому раді за кожним столом.


Папайя — це не високе дерево, у висоту досягає близько 5-10 метрів, стовбур тонкий, позбавлений гілок, листя великі, близько 50 сантиметрів в діаметрі, присутні тільки на верхівці рослини. Кора дерева, що складається з міцних товстостінних волокон, дуже міцна, з неї роблять мотузки. Плід папайї овальної форми, довжиною 30 сантиметрів, за формою і смаком дуже нагадує диню, тому його ще називають динним деревом. Дозрілий фрукт папайї м’який золотисто-жовтого кольору. Тривалість життя дерева становить близько 20 років, плодоносити починає з першого року і до кінця життя. Папайя є одним з найважливіших плодових рослин в тропічній зоні. Його плоди використовують в своєму раціоні більше мільйона людей.

Основне застосування папайї — це використання його фрукта в їжу. Його їдять як в сирому, так і в тушкованому вигляді. Також плоди папайї випікають на вогні. При цьому вони видають запах хліба, тому папайю називають ще й хлібним деревом. Плоди папайї містять вітаміни С, В1, В2, В5 і D; мінеральні речовини: калій, кальцій, хлор, цинк, магній, залізо; вуглеводи: фруктозу і глюкозу. Особливу цінність плода представляє рослинний фермент — папаїн. Папаин сприяє розщепленню жирів і крохмалю, а також розщеплює білки в шлунку людини. Тому папайю використовують в основному як дієтичний продукт, який сприяє травленню.

У народній медицині використовують сік папайї, в ньому міститься фермент, регенеруючий сполучну тканину міжхребцевих дисків, тому його застосовують при остеохондрозі. Також сік папайї застосовують як засіб проти глистів. Молочний сік отримують з незрілих плодів, при його висушуванні отримують лікувальний препарат папаїн. Його використовують при лікуванні різних шлункових захворюваннях. Але слід врахувати, що молочний сік незрілих плодів дуже отруйний, має білий колір, а при дозріванні ставати водянистим і втрачає свої отруйні якості. Сік папайї використовують у кулінарії при приготуванні м’яса, тому що він здатний пом’якшити дуже жорстке м’ясо. А якщо звернути старе яловиче м’ясо в листя папайї на кілька годин, то воно після цього ставати м’яким і пухким. Також для пом’якшення м’яса, при приготуванні жаркого, в нього додають шматочки плодів папайї.

Вживання в їжу фрукта папайї з-за великого вмісту в ньому вітамінів А, В, Д, нормалізує роботу печінки, кислотність шлунка, а також нормалізує вміст цукру в крові. Папайя сприяє швидкому відновленню організму після перенесених хвороб. Особливо рекомендують включити в свій раціон плоди папайї людям похилого віку. З плодів папайї виготовляють таблетки для лікування герпесу. Вважається, що регулярне вживання плодів папайї сприяє захисту організму від ракових захворювань. Папаин, отриманий з молочного соку, використовують при лікуванні тромбозів. Зовнішньо його застосовують для швидкого загоєння опіків, ран, пролежнів. Він сприяє очищенню ран від некротичних мас. Креми, що містять папаїн застосовують в стоматології. Їх використовують для лікування карієсу та інших захворюваннях порожнини рота. Крім медицини використовують папайю і в косметології.

Широке застосування має масло папайї, отримане з насіння плоду. Масло містить велику кількість вітаміну А і С, а також багате калієм. Його використовують для тонізації і зволоження шкіри, при цьому масло легко проникає в шкіру. Найчастіше масло папайї використовують для жирної і проблемної шкіри, оскільки воно сприяє зменшенню вироблення шкірного сала. Масло діє як антибіотик, тому його можна застосовувати для пошкодженої шкіри. Ще олію використовують в догляді за волоссям, так як воно має кондиціонуючими якостями і додає блиск волоссю. Крім масла папайї в косметології використовують фермент папаїн. Застосовують мазі і креми, що містять папаїн, для виведення веснянок, пігментних плям. Папаин послаблює виросли волосся і перешкоджає росту нового волосся, так як сприяє руйнуванню кератину. Тому папаин використовують для видалення небажаного волосся на тілі. Слід з обережністю використовувати сік папайї, так як він може викликати подразнення шкіри і алергічні реакції. Як народний засіб, в Індії жінки застосовували незрілі плоди папайї, як контрацепції.

У харчовій промисловості також використовують папайю, точніше папаин. Його використовують для освітлення вин, а також, щоб надати молодому вину смак витриманого старого вина, для додання аромату сиру, для приготування соків, в кондитерських виробах і т.д

При покупці фрукта слід врахувати, що шкірка плоду папайї зеленого кольору з жовтим відтінком. Плоди повинні бути м’якими, правильної форми, без різкого запаху. Зрілі плоди зберігаються в холодильнику близько тижня, при кімнатній температурі не більше двох днів. Плоди папайї не придатні для заморожування. Ось такий він, фрукт папайя, корисні властивості якого так важливі для кожного з нас.