Властивості масла ши і як правильно його вибрати

Масло ши — це натуральний жир, який має рослинне походження. Масло має кілька назв — масло ши, масло каріте, масло горіха ши. У масла не тільки багато імен, але і багато достоїнств. Найбільшу популярність масло знайшло в косметичній сфері. Воно широко використовується як пом’якшувальний, зволожуючий інгредієнт різних продуктів, починаючи від мила і не закінчив бальзамами для волосся. Масло ши має колір слонової кістки з жовтуватим відтінком. Господині Західної Африки із задоволенням використовують масло ши як кулінарний жир в при приготуванні їжі. А деякі компанії, що виробляють солодощі, замінюють какао-масло на масло ши. У цій статті ми розповімо про властивості олії ши і як правильно його вибрати.


Де виростає масло ши?

У науковій літературі зазначено, що дерево ши (каріте) має назву вітелларія, Vitellaria Nilotica (Східна Африка), або Vitellaria Paradoxa (Західна Африка). Найбільші плантації є в Камеруні, Малі, Нігерії, Конго, Буркіна-Фасо, Сінегале та Уганді. Висота цієї рослини може бути до 15 метрів, стовбур і гілки покриті темним воскоподібні речовиною, яка захищає деревину від пожеж. Дерево починає приносити плоди в двадцятирічному віці. Врожайність може бути аж до двохсот років.

Плоди-горіхи дерева каріте — це найбільше і головне багатство народів Африки, так як там немає особливого достатку джерел натуральних жирів. Африканські племена ще з давніх часів збирають плоди, які в первісному вигляді схожі на великі сливи. М’якоть, яка покриває горіхи, є ласощами для тварин і людей. Африканці цінують все в цій рослині: дерева, які не плодоносять, зрубують, сушать, спалюють, а попіл використовують для того, щоб пофарбувати полотно в темний колір, а екстракт коренів цього дерева використовується для того, щоб приготувати лікувальний напій.

На цих деревах мешкає вид гусениць, який вважається делікатесом. Плоди дерева ши мають практично священну цінність, вони є символом життя, удачі і родючості. Плоди каріте є найкращим подарунком і служать вишуканим частуванням на будь-якому бенкеті. Масло ши проводиться у Східній і Західній Африці. Зі сходу масло вважається більш ароматним і м’яким, але в ньому менше жирних кислот.

Способи добування масла ши

За багато століть спосіб видобутку олії ши практично не змінився. Традиційно збором врожаю займаються жінки. Вони очищають фрукти, викладають їх на сонечку для того, щоб м’якоть злегка підсохла, її потім з’їдять. Кісточки плодів, горіхи, перебирають, миють і товчуть товкачем. Після другої сушки горіхи перемелюють в ручних млинах, а борошно засипають у великі чани, наповнені гарячою водою.

Цю суміш постійно помішують, і масло піднімається на поверхню. Потім туди додається холодна вода і утворився коричневий жир застигає. Цей жир збирають. Потім його раскалівают на великій сковороді, а під кінець проціджують. Готове масло каріте, яке тепер вже має вершковий колір, фасують у спеціальні миски. Частина з цього залишається для внутрішніх потреб, а частина відправляється в «великий світ».

Властивості масла ши

Масло ши відмінно вбирається. При цьому не залишається жирного блиску. Воно відмінно пом’якшує шкіру і волосся. Спеціальні жири, яких близько 15% у складі масла, сприяють природної виробленні колагену. Це означає, що вироби з маслом ши у складі відмінно омолоджують і загоюють шкіру.

Масло каріте є природним фільтром для ультрафіолетового випромінювання (природний фактор SPF 6), підсилює захисні властивості шкіри. Завдяки тому, що масло ши відмінно затримує вологу в шкірі і підживлює її, воно успішно використовується як зволожуючого засобу.

Чисте масло ши допомагає при екземі. сухості шкіри, а також при опіках, для лікування постакне і акне. Масло ши цілком підходить в якості крему для гоління, а тим, у кого кучерики, масло каріте допоможе без зусиль розчесати волосся.

Як правильно вибрати масло ши

Це масло практично неможливо підробити. Але слід бути обережними. Врахуйте, що при додаванні в масло гексану або інших сольвентів, ніхто не дає гарантії, що воно буде володіти тими властивостями, які від нього очікуються.

Багатьом людям запах масла приємний. Він має легкий горіховий відтінок. Якщо масло не пахне, то це може означати, що воно або постаріло і не має вже тих корисних властивостей, або в масло були додані вищезгадані сольвенти. Тоді масло може мати чистий білий колір. Але при будь-якого ступеня «старості» масло ши не має неприємного запаху. Якщо такий присутній, це означає, що присутні сторонні добавки. Зберігати його не обов’язково в холодильнику. Масло ши відмінно зберігається протягом 2-3 років в місці. де немає доступу сонцю і є прохолода.

Якщо вам більше до душі масло не в чистому вигляді, а в складі якихось косметичних засобів, то варто звернути увагу на такі моменти: при вказівці складу масло ши має бути на першому місці, в іншому випадку це просто маркетинговий хід виробників косметичного засобу.

Також звертайте увагу на компанію-виробника: вона повинна бути перевірена і що заслуговує довіри. Крім того, мало ши має бути основним компонентом в косметичному засобі, інакше більша частина корисних властивостей масла буде заглушена конкурентами.

Завжди пам’ятайте, що такими чудовими косметичними та фармакологічними властивостями володіє масло ши тільки в чистому вигляді, приготоване за старовинною технологією африканськими селянами. Будь-яке інше втручання в його виробництво чи домішки інших компонентів ведуть до того, що масло перетворюється просто в хороший жир.