AHA-кислоти в косметиці: види, ефективність, протипоказання

АНА-з’єднання є вельми популярними в даний час інгредієнтами, застосовуваними в косметичних продуктах. Вони виявляють свою активність на клітинному, тканинному і навіть молекулярному рівні, діючи на шкіру. Хімічно ці сполуки відносяться до альфа-гідроксикислоти. Вони відомі своїми омолоджує і отшелушивающим ефектами, антивіковими властивостями. Показано, що AHA-кислоти краще переносяться шкірою, ніж ретиноевая кислота.


Лінію косметичних препаратовна основі АНА-з’єднань має майже кожна косметична фірма. Большімпреімуществом такої косметики є відсутність вікових ограніченій.АНА-косметика може застосовуватися за показаннями навіть з підліткового возраста.Для особливо жирної і проблемної шкіри рекомендується використовувати спіртосодержащіепродукти і лосьйони, для сухої шкіри — крему. Останні ідеально підходять длякожі людей у ​​віці, для пигментированной шкіри.

ЕффектAHA-косметики

Відомі такі ефекти, що надаються AHA-косметикою накожу:

  • протизапальний;
  • антиоксидантний;
  • відлущуючий — альфа-гідроксикислоти послаблюють з’єднання корнеоцитів в роговомушарі шкірного покриву;
  • зволожуючий, завдяки оновленню епідермісу;
  • активізує синтез колагену і глікозаміногліканів, завдяки стимулюючій дії АХА на клітини фібробласти;
  • збільшує еластичність шкіри;
  • зменшує глибину зморшок; маскує шкірні дефекти.

Преімуществаальфа-гідроксикислот

Косметика з альфа-гідроксикислоти сприяє откритіюболее молодих клітин шкіри, за рахунок видалення відмерлих, старих клітин зповерхні. Іншими словами АНА мають ефект пілінгу. Більше того, альфа-гідроксикислоти вважаються хорошими стимуляторами базальної мембрани, місця, де виробляються нові клітини кожі.Фруктовимі кислотами можна, додаючи блиск шкірі, згладити деякі еенедостаткі, завдяки легкому пілінгу. Показано, що AHA в низьких концентраціяхускоряет оновлення шкіри і стоншує товщину рогового шару. AHA в високіхконцентраціях слущивается епідерміс і тоді може безпосередньо впливати надерму шкіри. Пам’ятайте, що пілінг із застосуванням кислот в концентрації від 20% і вище слід виконувати в косметичних салонах. Краще довірити цю процедурупрофессіоналам.

Теорія стресу

Відповідно до теорії стресу, свою дію АХА надає, регулюючи освіту міжклітинної речовини в дермі. Хімічний опік оказиваетсільное стресовий вплив, що й активує захисні системи шкіри. Кожамобілізует свої внутрішні ресурси, починає синтезувати життєво важниемолекули, регенеративна активність дерми значно збільшується. Такимобразом, під впливом альфа-гідроксикислот відбувається потовщення дерми іутонченіе епідермісу. Завдяки цим процесам роговий шар стає болеееластічним і пружним, дрібні зморшки на поверхні шкіри успішно розгладжуються.

Основниеальфа-гідроксикислоти, використовувані в косметичній промисловості

  1. Винна кислота. Характеризується відбілюючим, зволожуючим, отшелушивающим ефектом. У великих концентраціях міститься в старому вині, апельсинах, зрілому винограді.
  2. Гліколева кислота. Виявлено, що ця АНА сприяє відтоку шкірного сала, отшелушиванию ороговілих лусочок на поверхні шкіри. Гліколева кислота зменшує прояв гіперпігментації. Ця кислота має найменшу молекулярну масу, що дає їй можливість легко проникати в шкіру і швидко надавати дію. Показано, що застосування косметики на основі гліколевої кислоти протягом 3-6 місяців зменшує глибину зморшок, ліквідує тонкі зморшки і значно освітлює пігментовані ділянки шкіри. У великій кількості вона міститься в цукровому очереті, а також зеленому винограді.
  3. Лимонна кислота. Надає відбілюючий, бактерицидний і антиоксидантний ефекти. Ця кислота володіє найбільшою молекулярною масою. Основним джерелом лимонної кислоти є плоди цитрусових рослин.
  4. Молочна кислота є хорошим отшелушивающим і зволожуючу дію. Ця кислота вже довгий час використовується в косметичній промисловості в якості основного зволожуючого агента. Джерелом молочної кислоти є кисле молоко, йогурти, яблука, виноград, томатний сік, чорниця, кленовий сироп, пасифлора.
  5. Яблучна кислота — гарне відлущуючий засіб, активує клітинний метаболізм, спонукаючи клітини до оновлення. Виявляється в яблуках, помідорах, а також інших овочах і фруктах.
  6. Саліцилова кислота. Не відноситься до альфа-гідроксикислоти, так як в її хімічною формулою міститься фенольна група бета-гідроксикислот. У косметології саліцилову кислоту використовують для посилення пілінгу в комбінації з фруктовими кислотами. Саліцилова кислота має кератолітичну, антисептичну, протигрибкову вираженою дією. Міститься у вигляді ефірів в березовій корі, в листі гаултеріі, вічнозеленого напівчагарника, що відноситься до сімейства вересових. В основному всі косметичні засоби містять комплекс АНА кислот, які взаємодоповнюють один одного, завдяки чому і досягається бажаний результат.

Протипоказання

AHA-кислоти мають деякі протипоказання, ведьпроцедура хімічного опіку підходить не кожній шкірі. Для початку следуетобязательно виконати тест на індивідуальну непереносимість АНА-кислот. Дляетого на невелику ділянку шкіри з тильної сторони руки потрібно нанести средство.Прі нормальній переносимості на цьому місці протягом 24 годин не должниразвіться почервоніння, свербіж, печіння, біль. Якщо така реакція мала місце, неиспольз цей препарат. Чи не застосовуйте AHA-кислоти, якщо у вас ніжна, чутлива шкіра. Також альфа-гідроксикислоти протипоказані при мелкіхрасшіреніях судин, герпетичних висипаннях, інших свіжих травмах, загореломліце і після тривалого перебування на сонці.