Застосування ефірного масла ісопу

Ісопу лікарський — трав’яниста багаторічна рослина, може бути у вигляді напівчагарника сімейства губоцвітих (Lamiaceae). Виростає у висоту до 20-50 сантиметрів, з чотиригранним прямостоячим стеблом, покритим волосками. Листя у цієї рослини практично сидячі, короткочерешкові, супротивні, цілокраї, ланцетні. Квітки у нього дрібні, бувають білого, бузкового і рожевого кольору, в пазухах листків створюють довгасті колосовидні суцвіття до семи штук. Цвіте ісопу з липня по вересень місяць. Має сильний аромат. Иссоп з давніх часів використовується в різних сферах, зокрема, в медицині. Однак крім самої рослини, широко використовують також масло, яке з нього видобувають. Саме про застосування ефірного масла иссопа ми сьогодні і поговоримо.

Середземноморські країни є батьківщиною ісопу. Широко виростає як у степовій, так і лісостеповій зонах Європейської частини Росії, а також в Криму, Середній Азії, на Алтаї, на Кавказі. Зростає і на кам’янистих місцях у дикому вигляді. Культивується як декоративна і лікарська рослина в городах і в садах. Иссоп є медоносом, притому мед цієї рослини знаходитися в числі найкращих сортів.


Про лікарські властивості ісопу стало відомо за часів Гіппократа, який згадав про нього у своїх працях (приблизно 460 — 377 рр. До нашої ери). Иссоп використовували і такі відомі лікарі як, Авіценна (приблизно 980 — 1037 роки), Діоскорид (близько 40 — 90 роки), і багато інших лікарів, колишні не менше відомими.

Авіценна в «Каноні лікарської науки» описав иссоп як «гаряче» розпушує і розріджуюче засіб. Рекомендується використовувати иссоп для розрідження молока у годуючих матусь, при запорах, при астмі, запаленнях дихальної системи, плевриті. А також ефективно при «закупорках» в легенях у літньої частини населення, при захворюваннях печінки, для вигнання хвороботворних «матерій» з голови, зокрема при епілепсії і втрати пам’яті, при гінекологічних захворюваннях, у тому числі що призводять до безпліддя, при захворюваннях сечового міхура , як болезаспокійливий, при курячій сліпоті, в стоматології. Відчути гарячу природу ісопу, не складе ні якого праці, для цього досить пожувати листя ісопу і ви відчуєте тепло в роті.

У Франції монахи-картезіанці створили «еліксир довголіття», за основу взяли багато лікарські трави і спирт. І цей еліксир завдяки своїм цілющим властивостям мав величезний успіх. Але на цьому святі брати не зупинилися, а продовжували його вдосконалювати, і в 1764 році з’явився «Зелений шартрез» — знаменитий лікер. Троє отців-настоятелів монастиря донині зберігають у таємниці рецепт трав’яного настою, але відомо напевно, що иссоп увійшов в основні трави, використовувані при приготуванні настою.

Отримати ефірна олія ісопу можливо з надземної частини рослини під час цвітіння (в суцвіттях міститься 0, 9-1, 98 відсотка, в листі міститься 0, 6-1, 15 відсотка). Щоб отримати один кілограм ефірної олії ісопу потрібно перегнати з водяною парою 200 кілограм сировини.

Ефірне масло ісопу в собі містить борнеол, гераніол, пінокомфен, туйон, камфен, Віспини, фелландрон, Р-пінне, дубильні речовини, цинеол, олеаноловую кислоту, сесквітер-піни, урсулова кислоту. Крім цього в квітках містяться ще й флавоніди діосмін, іссопін, який розщеплюється на іссопінаглікон, Рамноза і глюкоза.

Настої з трави ісопу в російській народній медицині рекомендують людям, що страждають вітіліго з супутніми захворюваннями легень — трахеїт, бронхіальна астма, ларингіт кандидозного і гнійного характеру, бронхіт.

Застосовують настій і як ранозагоювальний засіб, як протиглистовою кошти, при захворюваннях ШКТ, в якості легкого збудливого кошти.

Настої ефективні будуть і при запорах, диспепсії, анемії. Крім усього иссоп володіє мягчітельнимі властивостями, входить до складу грудного збору: якщо вживати його всередину поліпшить апетит і буде стимулювати процеси травлення. На цьому його цілющі властивості не закінчуються — иссоп підсилює менструацію, збуджує функцію довгастого мозку, покращує травлення. І це ще не все, ефірна олія ісопу володіє антисептичними властивостями, завдяки яким його ефективно використовують при лікуванні туберкульозу, грипу, бронхітів.

Трава ісопу широко застосовується і у вітчизняній народній медицині як злегка збудливий засіб. У вигляді відвару радиться застосовувати при поганому травленні, при болях у грудях, при ревматизмі, при бронхіальній астмі, при катері верхніх дихальних шляхів. Зовнішнє застосування — для полоскання горла і для промивання очей.

При болях в грудях і кашлі, відвар трави ісопу варять разом з винними ягодами, і приймають по одній чайній ложці.

Для приготування лікеру «шартрез» лікероналівочное виробництво використовує траву ісопу. Крім цього, трава ісопу завоювала місце в пряновкусовая сировина для виробництва рибних продуктів. У кулінарії иссоп також знайшов своє застосування — суцвіття і свіжі сухе листя використовуються як пряна приправа.

Своє місце иссоп знайшов і в косметичних препаратах.

Ефірне масло ісопу здатне підняти настрій, загострити увагу, також воно бадьорить. Має тонізуючу і м’яким заспокійливим властивостями, тому використовується при виснаженні нервової системи, яке може бути викликане депресією або перевтомою. Показано застосування масла ісопу і при алергічних захворюваннях, зниженому артеріальному тиску, бронхіальній астмі.

Сфери застосування ефірного масла иссопа

У аромалампах використовується від чотирьох до шести крапель.

Розтирання ефірним маслом ісопу — десять крапель олії ісопу добре перемішати з 20 мл соняшникової олії. Застосовується при сильній застуді і бронхіті. Добре поєднується з евкаліптом і чебрецем.

Гарячі інгаляції використовується 2 краплі.

Ванни — від п’яти до десяти крапель ефірного масла, процедура займе 5-7 хвилин. Застосовується при стресах, депресії і нервовому виснаженні.

Ароматична вода ісопу використовується при лікуванні гінекологічних захворювань.

Крім цього ароматичну воду можна використовувати як засіб по догляду за шкірою тіла, порожнини рота, слизовими носа, прямої кишки

Показання для зовнішнього застосування — вугрі, бородавки, мокнуча екзема, білі, синці, рани, гематоми.