Ефірне масло мирта для медичних і косметичних цілей

Що собою являє мирт? Миртом називається рослина, листя і гілки якого беруть участь у приготуванні ефірного масла. Це невелике дерево, іноді чагарник, який цвіте білими квітами. До родини цієї рослини також відноситься евкаліпт і чайне дерево. Листя і квіти мирта виділяють дуже яскравий аромат. Медицина не могла обійти цей джерело корисних якостей, що і стало причиною появи на світ ефірного масла мирта. Саме завдяки цим корисним властивостям люди стали активно використовувати ефірна олія мирта для медичних і косметичних цілей.


Деякі джерела говорять про те, що ефірна олія цієї рослини володіє більшою антибактеріальної силою, ніж всім відоме масло з чайного дерева. Чи відповідає це дійсності, можна дізнатися тільки тоді, коли ви іспробуете масло мирта, так як дія будь-якого ефірного масла на кожен організм може бути різне, з урахуванням індивідуальності. Однак існують деякі загальні особливості при використанні цього ефірного масла. Вони представлені в цій статті.

Ефірне масло мирта для медичних цілей

Як вже говорилося вище, ефірна олія мирта володіє речовинами, які відмінно протидіють різним мікробам. Крім того, завдяки властивостям мирта, його використовують як протизапальний і антибактеріальний засіб. У комплексному застосуванні з іншими лікарськими препаратами можливо лікування застуди, грипу, ангіни, трахеїту, тонзиліту, пневмонії, бронхіту і навіть туберкульозу. Стародавні єгиптяни використовували листя цієї рослини як зціляючого кошти від лихоманки і різних інфекцій.

За участю ефірного масла мирта можна робити процедури інгаляції. Для цього знадобиться 1-2 краплі олії.

Дев’ятнадцяте століття поклав початок застосування мирта для лікування різних шлункових захворювань. У сучасному світі ефірна олія рослини мирта використовують для лікування розладів травлення і проти діареї.

Разом з тим фахівці вважають, що масло мирта ефективно діє у випадках варикозного розширення вен. Для лікування цього захворювання масло використовують для компресів, які складаються з 5-7 крапель самого ефірного масла і 5 мл рослинного масла.

Також масло мирта допомагає прискорити позбавлення від інфекцій в сечовому міхурі. Для цього слід робити сидячі ванні із застосуванням 3-5 крапель ефірного масла мирта.

Що стосується нервової системи, то ефірне масло мирта значно знижує сприйнятливість до стресів, а також полегшує наслідки перевтоми. Це масло допомагає знайти спокій і врівноваженість. Для того, щоб наповнити кімнату приємним ароматом і надати думкам легкість, досить додати в аромалампу 4-7 крапель ефірного масла цієї рослини.

Ефірне масло мирта для косметичних цілей

Ще в стародавньому Єгипті відкрили здатність мирта сприятливо впливати на шкіру. Для очищення і зміцнення шкіри ними використовувалася миртових вода. Ця вода, яка застосовувалася для вмивання, носить назву «ангельська вода» завдяки властивостям, які здатні надавати шкірі свіжість і омолоджувати її. В якості косметичного засобу жінки нашого часу можуть використовувати вже готову олію мирта, адже воно дійсно сприятливо впливає на нашу шкіру.

У першу чергу масло мирта володіє речовинами, які здатні добре очистити шкіру. Особливо цінно це його дію для представниць слабкої статі з жирною шкірою. За допомогою ефірного масла мирта можна очистити шкіру, звузити пори, а також позбутися від камедонов і акне, і від шрамів, які залишаються після них. Ефірне масло мирта допомагає прибрати запалення.

Власниці сухої шкіри ефірне масло мирта теж згодиться. Завдяки властивостям масла, воно може виступати не тільки в ролі антисептика і протизапальний засіб, але і як засіб для зволоження шкіри обличчя.

В цілому ефірне масло цієї рослини підходить для будь-якого типу шкіри. Приміром, нормальну шкіру масло підтримує у відмінному стані завдяки тонізуванню і зміцненню клітинних оболонок верхнього шару шкіри. На в’янучої шкірі при використанні масла мирта розгладжуються зморшки і відновлюється еластичність шкіри.

Для того, щоб зробити ваші косметичні засоби ще ефективніше, слід використовувати пропорцію: 15 грам основи змішується з 5 краплями мирта.

Крім косметичних і лікувальних властивостей масло мирта має ще й інші, які теж цікаві. Вони дають можливість застосовувати мирт в самих різних цілях.

Ефірне масло мирта є афродизіаком, воно сприяє тому, що в парі ще більше розпалюється пристрасть. Також дане масло має дуже корисне та цікаве властивість. Якщо ви додасте кілька крапель олії мирта в аромалампу, то оргазм може бути більш тривалим і захоплюючим.

Для вагітних жінок найкраще використовувати інші засоби замість масла мирта, так як воно їм протипоказано. Інші протипоказання: масло не варто використовувати у великих кількостях, так як це може викликати роздратування шкірного покриву і слизової.

З якими маслами можна поєднувати ефірне масло мирта?

Якщо ви збираєтеся приготувати якусь суміш за участю масла мирта, то не варто покладатися на власний смак, а краще буде звернутися до відомостей, які говорять про те, з якими маслами краще всього поєднується мирт.

Першим ділом запам’ятайте, що ефірна олія мирта відмінно поєднується з пряними маслами. Ще можуть дати хороший ефект поєднання з кипарисом. Воно використовується для лікування варикозного розширення вен, геморою, трофічних виразок, флебітів. Ще хороші поєднання: шавлія, рожеве дерево, грейпфрут, розмарин, лаванда, цитронелла, сосна, герань, лавр, палучить, бергамот, троянда, вербена, ветивер, валеріана.