Властивості і застосування олії імбиру

Імбир — камишеобразное довге рослина, що досягає в свою довжину 1, 5 метра заввишки, в перекладі з давньоіндійської мови означає «рогата корінь». Імбир має оранжево-жовті, світло-лілові і червоні квіти. Корінь імбиру використовується по-різному. В даний час він широко застосовується в медицині і фармацевтиці, косметології та кулінарії. До того ж з кореня імбиру отримують масло. Саме про властивості і застосування олії імбиру нам би хотілося розповісти детальніше.


Родина даної рослини — Індія, однак сьогодні він успішно культивується в Китаї (Цейлон), Японії, країнах Південно-Східної Азії, Центральній Америці. Кращими умовами для росту імбиру буде теплий, злегка вологий клімат і невелика висота (не більше 1, 5 м над рівнем моря). Сьогодні імбир вирощують також як кімнатна і садова рослина, використовуючи для цього спеціальні ящики і квіткові горщики.

Імбир має тільки одну цінну частину — корінь. Але зате він володіє цілим рядом корисних лікувальних властивостей і може застосовуватися в кулінарії. Залежно від виду рослини виділяють 2 види кореня:

  • білий імбир;
  • чорний імбир.

Вони розрізняються тільки по технології обробки. Бенгальська (білий) імбир очищається за допомогою застосування щітки, після чого ошпарюють окропом і ополіскується в розчині сірчистої кислоти (2%) або ж хлорного вапна. По закінченню всіх цих процедур корінь імбиру висушується на сонці. Барбадоський (чорний) імбир не вимагає очищення, він відразу промивається і висушується. В силу того, що чорний імбир не очищується, його смак і запах більш насичений, гострий, терпкий.

Масло імбиру: застосування

Імбирне масло екстрагують з подрібненого сировини за допомогою технології перегонки з водяною парою. Вміст олії в корені невелика (1-3%), тому для витягування 1 л масла потрібно більше 50 кг коренів, заздалегідь висушених. Найкращим імбирним маслом вважається Малабарське узбережжі Індії.

Масло імбиру: склад

У складі олії імбиру міститься величезна кількість мінералів і вітамінів. У маслі наявні калій, цинк, фосфор, залізо, натрій, кальцій, вітаміни А, С, групи В. Дані корисні елементи надають оздоровчий вплив на наш організм.

Корисні властивості олії імбиру

Імбирне масло має протизапальну, антисептичну дію. Ці здібності вважаються головними при перерахуванні властивостей даного ефірного масла. Імбирне масло активно використовують при лікуванні захворювань ЦНС, ОДА (розтягування, артроз, артрит). Дане масло сприяє концентрації уваги, поліпшенню пам’яті, позбавленню від сумнівів і страхів, апатії, ослаблення агресивності, а також додає впевненості в собі. Масло ліквідує головні болі, мігрень, нудоту, що з’явилися в результаті нервових розладів.

Імбирне масло — це афродизіак, відомий ще з прадавніх часів. Воно здатне протягом тривалого часу зберігати статевий потяг, ліквідувати жіночу фригідність. У XIX столітті в Європі виробляли «гаремні льодяники», в основу яких входив імбир.

Застосування олії імбиру в косметології

Догляд за шкірою і волоссям

Дане ефірне масло входить до складу багатьох кремів, тоніків, масок для шкіри обличчя. Після застосування масла поліпшується кровообіг, відбувається позбавлення від деяких дефектів, а крім цього, шкіра омолоджується. Масло імбиру ідеально підходить для використання його при лікуванні проблемної шкіри. Воно сприяє гальмуванню запальних процесів, пов’язаних з бактеріально-вірусними інфекціями, передменструальними висипаннями і герпесом. Масло тонізує верхні шари епідермісу, сприяє скороченню пір і нормалізації водного балансу шкіри.

Імбирне масло корисно застосовувати і для догляду за волоссям. Так як воно зміцнює коріння волосся, саме волосся, позбавляючи від проблеми випадіння і облисіння.

Маску для волосся з використанням імбиру можна приготувати і в домашніх умовах. Натріть на дрібній тертці корінь імбиру і з’єднайте його з будь-яким маслом рослинного походження (оливкова, соняшникова, рицинова і т. П.). Отриману маску нанесіть на корені волосся і оставсьт6е на 20-25 хвилин. По завершенню часу промийте голову будь-яким шампунем.

Корінь імбиру допоможе позбутися такої проблеми, відомої багатьом жінкам, як «апельсинова кірка», т. К. Він володіє відмінним зігріваючим і зволожуючим ефектом. Крім цього, олія імбиру сприяє лікуванню рубців на шкірі і запобіганню появи розтяжок і стрій.

Масло імбиру можна додавати у ванни, в масло для масажу, а також робити з його застосуванням інгаляції. Корисно додавати масло у всілякі косметичні засоби для волосся, тіла та обличчя (гелі для душу, шампунь, крему, тоніки і т. П.) Для їх збагачення корисними властивостями. Додавайте імбирне масло в засіб з розрахунку одну краплю олії на 5 мл основи.

Приготування масла в домашніх умовах

Самостійне приготування масла рекомендується для його додавання в кулінарну продукцію, а також для зовнішнього застосування.

Масло можна додавати в салати, супи, м’ясні страви або при приготуванні соусів. Наріжте імбир скибочками і прогрійте в необхідному для даної кількості олії. Краще використовувати для таких цілей масло рослинного походження: оливкова, кукурудзяна, арахісове. Прожарюйте імбир до придбання ним темного відтінку.

Для приготування імбирного масла для зовнішнього застосування наріжте імбир і залийте його будь-яким рослинним маслом залежно від вашого смаку і побажань. Поставте отриманий склад на три тижні в темне місце, попередньо перелив його в скляну банку або пляшку. Скляний посуд рекомендується використовувати щоб уникнути виділення шкідливих речовин тарою, які можуть істотно змінити властивості олії імбиру. По закінченню тритижневого терміну вийшло імбирне масло рекомендується використовувати в якості антицелюлітного або зігріваючого масажу, для розтирання хребта і попереку, для лікувань суглобів, і зменшення набряків на ногах.

Імбирне масло: протипоказання

Масло не рекомендується застосовувати вагітним жінкам, годуючим матерям, а також тим, у кого є захворювання шлункової і травної системи.