Рецензія на фільм «Мумія: Гробниця імператора Драконів»

Актори: Джет Лі, Брендан Фрейзер, Марія Белло, Люк Форд, Мішель Йео
Оператор: Саймон Дагган
Сценарист: Альфред Гаф, Майлз Міллар
Композитор: Ренді Едельман
Країна: США, Канада, Німеччина
Рік: 2008

Зачарований чарівницею, безжалісний китайський імператор-дракон повинен провести вічність в забутті. Його 10 000 воїнів перетворилися на теракотових воїнів. Однак коли шукач пригод Алекс О `Коннелл випадково будить володаря від вічної сплячки, він вимушений шукати допомоги у єдиних людей, які знають, як впоратися з воскреслими мерцями: у своїх батьків. Монарх повертається до життя, і наші герої розуміють, що його сила за цю тисячу років тільки збільшилася. Мумія готова підняти всю Азію в боротьбі за світове панування … якщо О’Коннелли її не зупинять.

Гробниця Імператора Драконів — це вказівка ​​на знамениту гробницю першого імператора династії Цинь біля гори лишай, поблизу якої були знайдені 8099 теракотових статуй китайських воїнів. Вона датується 210 роком до н. е., відкрита в 1974 році.

Ліричний відступ.
Іду на перший, десятигодинний сеанс. У вестибюлі кінотеатру — дитячий садок і молодші школярі. Всі тримають по бо-ольшое склянці (або відру?) Поп-корну, по літрового бутля коли, у всіх в очах — надія і передчуття, всі голосно перебивають один одного. Разом: з дорослих в залі я і контролер.
До речі, кіно, здається, «дітям до 14»?

Як було.
Протягом значної кількості років підступні останки Имхотепа не давали спокійно жити парі О’Коннел (в миру Уайз і Фрейзер). Милі молоді люди хвацько розправлялися з підлою єгипетської мертвечиною, по дорозі створюючи сім’ю і відпускаючи цілком пристойні жарти не про дупу. Армія шанувальників ширилась і розросталася. Фільми 1999 року — «Мумія» і 2001 — «Мумія повертається» стали не просто класикою специфічного жанру (жахи-екшн-пригоди-лав-сторі), вони принесли в клювике своїм творцям понад 800 (!!!) мільйонів доларів зборів. Всі чекали продовження банкету і сподівалися на краще.

Як є.
Строго кажучи, надіям не судилося збутися.
Самі розумієте, що оживляти (а потім умертвляти) втретє Имхотепа вже просто непристойно. Мабуть, саме з цих міркувань режисер попередніх двох частин Стівен Соммерс відмовився від третьої на користь якогось Роба Коена («Форсаж», «Три ікси»). «Чи довго уміючи?» — Сказав відомий голлівудський фахівець з автоперегонів і качкам і вже через півтора року після початку роботи (і менш ніж через рік після початку зйомок) видав нам третю «Мумію».

Дія вирішили перенести в Азію (в просторі) і на півтора десятка років (у часі). Для фанатів творці підготували кілька сюрпризів: Джет Лі в ролі головного мертвого плохиша, мальовані дружелюбні йєті, теракотові (це не колір такий, це спосіб випалу глини) солдати і нова актриса в ролі Евелін. Крім того, мабуть, передбачалося, що всіх повинен потужно здивувати синок О’Коннела — змужнілий і вільно говорить на якомусь китайському діалекті кучерявий блондин Алекс.

А вийшло средненько, гірше і першої «Мумії», і другий. Оповідання плоске, сюжетом не вистачає динаміки, спецефекти придушили все і вся, характери нерозкриті, битви провалені. Нам, глядачам, розпещеним епікою останніх років, вже не в дивину крокують глиняні солдати, що скачуть кошлаті чудовиська і мчать коні! Було це все, було! Якщо вже немає корму для мізків, значить, дайте видовищ! А у Роба Коена видовища закінчуються на першому півгодини, разом з запасом китайської піротехніки.

Але за один момент режисерові хочеться сказати «дякую»: у фільмі немає літаючих китайців! Так, підлоги майорять, так, мечі, кинджали, дикі вигуки і прийомчики різноманітних східних єдиноборств. Але ніякого нехтування фізичних законів в переміщенні людських тіл по повітрю! Насправді, це — добре, тому як набридли.

Кращий момент у фільмі: Іві О’Коннел, прямо і чесно дивлячись в очі глядачам, каже: «Тепер я зовсім інша людина». Дійсно. Де ж ти, ніжна і чарівна Рейчел Уайз, на кого ти залишила третю «Мумію»?

Як буде.
Творці говорять, що продовження, сиріч четвертої «Мумії», не буде. Нахабно брешуть. Буде, обов’язково буде. Бо поки є остання копійка, яку третьокласник може віднести в касу кінотеатру, мумії і раніше будуть оживати.

На чому серце заспокоїться.
Як, вам від восьми до шістнадцяти? І ви ще тут? Швиденько в кінотеатр! Там на денні сеанси для дітей знижки!

Наталія Руденко