Чи корисно соєва олія?

Коли мова заходить про сою, багато з нас відразу ж згадують про генної інженерії. І не всі навіть знають, що соя — це таке ж бобова рослина, як горох і квасолю. Свою «погану славу» вона отримала незаслужено. Це дуже корисний продукт. До того ж в інших країнах дуже популярними є як сама соя, так і масло, вироблене з неї. Чи корисно соєва олія? Про це нам би хотілося розповісти докладніше.

Соєва олія. Його властивості і користь.


Соєва олія має цілющі властивості, завдяки яким при регулярному застосуванні організм стає міцним і здоровим. Цей вид масла діє направлено: дітям масло необхідно для повноцінного розвитку і зростання; жінок масло робить красивими і ніжними; чоловіки завдяки застосуванню масла залишаються сильними і мужніми.

Соєва олія, на відміну від інших рослинних олій має досить високу біологічну активність, і тому засвоюється організмом майже повністю (98-100%). В давнину на Сході знали про ці властивості цього масла: наприклад, цілителі і вчені Китаю більше 5000 років тому у своїх трактатах писали про властивості соєвої олії — у той час вже навчилися з сої готувати десятки різноманітних страв.

У Європі про сою дізналися лише в середині 18 століття нашої ери. Першими про новий продукт харчування дізналися французи. До речі у Францію потрапив соєвий соус, а не сама соя. В Англії про сою дізналися до кінця століття.

У нас про сою дізналися тільки на початку 20 століття, і лише «завдяки» російсько-японській війні: на Далекий Схід були проблеми з возом продуктів і тому солдатів годували соєвими продуктами.

Перші згадки про соєвому маслі зустрічаються у авторів з Китаю, які пов’язували вживання соєвого масла з сексуальністю у чоловіків, і в той час воно дійсно було найсильнішим афродизіаком. В давнину про статевій силі чоловіків були інші уявлення, з нашими сучасними уявленнями вони різко відрізняються: наприклад, в давнину вважалося, що у нормального чоловіка повинно бути не менше 10 жінок. Таким чином, щодня він повинен був здійснювати 10 статевих актів, це тільки в цьому випадку він буде в прекрасній формі до глибокої старості. Тому сучасним чоловікам не варто ігнорувати соєва олія, щоб мати хоча б частину «такої енергії».

Склад соєвого масла.

У своєму складі соєва олія має велику кількість вітаміну Е (що складається з форм Е1, Е2), який необхідний для статевого здоров’я. Вітамін Е — «2в1», т. Е. Має дві форми, і на сьогоднішній день вони відомі: Е1 — це токофероли (дельта, альфа, гамма, бета), Е2 — це токотрієноли (дельта, альфа, гамма, бета). Щоб вітамін засвоївся організмом необхідні обидві його форми. Зустрічаються обидві форми лише в натуральних продуктах, в аптечних вітамінах не міститься токотрієноли, а значить організмом вітамін Е не засвоюється.

Якщо регулярно вживати свіжі продукти (а також олія соєва) до складу яких входить вітамін Е, то він буде засвоєний організмом майже на 100%. Більшість лікарів, на жаль, про це не знають, або не хочуть знати.

До складу соєвої олії входять і інші компоненти: кальцій, вітамін С, натрій, калій, магній, фосфор, калій, а також лецитин, ненасичені і насичені кислоти. У соєвому маслі лінолівой кислоти найбільше, ця кислота попереджає розвиток раку. Далі йдуть пальмітинова, олеїнова, стеаринова і альфа-ліноленова кислоти. Всі ці речовини не дозволяють холестерину накопичуватися в судинах. Соєва олія добре вживати для профілактики атеросклерозу, захворювань нирок. Крім того, соєва олія корисна тим, що добре знімає наслідки стресу, зміцнює імунітет, стимулює роботу кишечника, покращує обмін речовин.

Отримання соєвого масла.

В даний час на території Росії соєве масло виходить двома способами: пресування — є механічним способом, і екстракція — це хімічний спосіб.

Але технології не стоять на місці, а продовжують розвиватися, і подвійне пресування стало застосовуватися найбільш часто, при цьому у вихідному продукті зберігаються натуральні властивості, масло виходить екологічно чистим, а енергії витрачається менше.

Спосіб прямої гексанової екстракції на сьогоднішній день вважається найбільш сучасним: масло добувають методом органічного розчинення, домагаючись того, щоб продукт був відмінної якості, яке не поступається імпортним рослинним оліям, і затребуване в інших країнах (частина такого масла йде на експорт).

Олія холодного віджимання вважається найкориснішим, таке масло володіє вираженим запахом і не може довго зберігатися. Після екстракції або віджиму будь-яке масло фільтрується, і тоді продукт називається сирим маслом.

Для отримання нерафінованої олії, воно повинно пройти процес гідратації: термін зберігання при цьому збільшується, але біологічна цінність продукту знижується. Нерафінована олія має сильним запахом, яскравим кольором, вираженим смаком насіння сої. Корисні речовини зберігаються, нерідко утворюється осад. У соєвому олії багато лецитину, який сприяє поліпшенню мозкової діяльності.

Багато джерел радять вживати в їжу тільки рафінована олія сої, це мотивується тим, що смак і запах нерафінованої не кожному сподобається. Шкоди, звичайно, воно не завдасть, тим не менш, смажити на такому маслі не варто, так як утворюються токсини, у тому числі і канцерогени.

Застосування соєвого масла.

У косметології: соєва олія має корисні властивості, застосовуваними в косметології. Для догляду за жирною шкірою таке масло краще всього не використовувати (може стати комедогенним), а от для нормальної та сухої шкіри соєва олія підходить добре. Масло сої зволожує і живить шкіру, сприяє утриманню вологи, створюючи на поверхні захисний бар’єр. Маски з соєвим маслом при сухій, огрубілою і обвітреної шкірі, допоможуть повернути шкірі гладкість, свіжий і здоровий колір.

Масло сої для зрілої шкіри вважається хорошим засобом догляду: повертає зів’ялої шкіри пружність і тонус, омолоджує шкіру, усуває мають дрібні зморшки, уповільнює процеси старіння.

У кулінарії: рафінована олія сої смачне, на ньому можна готувати не тільки овочі, але і смажити рибу і м’ясо, готувати холодні закуски, випікати, готувати як перші страви, так і другі (у Росії до нього просто не звикли). На Далекому Сході Росії соєва олія є основним (інші олії там теж використовуються, але вже як додаткові), і це зрозуміло, адже там вирощується досить багато сої. На соєвому маслі там виросло не одне покоління. Якщо масло пройшло процес гідратації і фільтрації, нейтралізацію, відбілювання і дезодорацію, то масло можна сміливо вважати рафінованим. Рафінована олія слід зберігати в темній скляній пляшці і в темному місці, і тоді воно довго може зберігати свої властивості.